Interactieve workshop

Prof. dr. Dick Swaab

Diversiteit en hersenonderzoek

Neurobioloog en hersenonderzoeker. Auteur van bestseller 'Wij zijn ons brein' en Ons creatieve brein'. Swaab behoort tot de mondiale top in de wetenschap.

Wetenschappelijke inzichten

Handvatten voor diversiteitsbeleid

Verantwoord omgaan met diversiteit

Omschrijving interactieve sessie

Professor Swaab is in staat om met zijn wetenschappelijke bril te kijken naar diversiteit in de breedste zin van het woord. Vanuit een algemene introductie op hersenen en diversiteit zoomt hij in op het gewenste vraagstuk van de organisatie. Een belangrijk onderdeel is dat Swaab wil aantonen dat hersenonderzoek kan bijdragen tot het begrip van onze diversiteit en het accepteren van de verantwoordelijkheden, mogelijkheden en onmogelijkheden die daarmee gepaard gaan. Een extra motivatie heeft Prof. Swaab voor personen met beperkingen, die pech hebben gehad tijdens hun hersenontwikkeling.

Hij komt met voorbeelden en aanbevelingen om als organisatie maximaal divers en inclusief te zijn en daar met zijn allen de vruchten van te plukken. Naast een voordracht (eerste gedeelte) zal hij actief stellingen poneren en vragen stellen aan de deelnemers.

Neurobioloog en hersenonderzoeker. Auteur van bestseller 'Wij zijn ons brein' en Ons creatieve brein'. Swaab behoort tot de mondiale top in de wetenschap.

Biografie

Dick Swaab is arts en emeritus hoogleraar Neurobiologie aan de Universiteit van Amsterdam (AMC). Hij studeerde geneeskunde aan diezelfde universiteit en promoveerde tijdens zijn studie in 1970. Swaab was directeur van het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek van 1978 tot 2005 en oprichter en directeur van de Nederlandse Hersenbank tot 2005. Momenteel is hij teamleider in het Nederlands Herseninstituut van de onderzoeksgroep ‘Neuropsychiatrische stoornissen’ en o.a. als Qiu Shi professor (= op zoek naar de waarheid) verbonden aan de Zhejiang Universiteit in China. Swaab publiceerde meer dan 650 wetenschappelijke artikelen en was promotor van 87 promovendi, waarvan er nu 21 hoogleraar zijn geworden. In 2010 verscheen zijn bestseller Wij zijn ons Brein, dat in 18 talen is vertaald en waarvan meer dan 450.000 exemplaren zijn verkocht. In 2016 is zijn tweede publieksboek uitgekomen: Ons Creatieve Brein.Ā 

Gelukkig zijn we allemaal anders

Het is niet bijzonder om uniek te zijn, dat zijn we allemaal. We hebben allemaal een verschillend brein, en dat geldt zelfs voor eeneiige tweelingen. Variatie was de motor van onze evolutie, en een ander brein kan ons nu een andere kijk op een probleem geven. De verschillen in culturele omgeving hebben ook hun invloed op de ontwikkeling van onze hersenen en gedrag. Ook veroudering gaat gepaard met veranderingen in hersenen en gedrag.

De basis voor onze verschillen wordt gelegd tijdens de hersenontwikkeling. In een enorm tempo ontwikkelen zich in de baarmoeder en de eerste jaren na de geboorte onze hersenen tot een netwerk van 100 miljard neuronen en 1000 maal 1000 miljard plaatsen waar zenuwcellen contact met elkaar maken. De zenuwcellen zijn verbonden door meer dan 100.000 kilometer zenuwvezels. Door een combinatie van onze genetische achtergrond, het zelforganiserend vermogen en de programmering gedurende de ontwikkeling in de baarmoeder zijn onze hersenen uniek geworden en zijn onze karaktereigenschappen, talenten en beperkingen al voor een belangrijk deel vroeg vastgelegd.

In de baarmoeder zijn ook ons gevoel man of vrouw te zijn (gender-identiteit, transseksualiteit), de mate van onze agressie, onze seksuele oriƫntatie (hetero- homo- en biseksualiteit) en in een belangrijke mate ook ons karakter, talenten en beperkingen reeds vastgelegd. Zijn wij eenmaal volwassen, dan zijn er grote beperkingen aan de modificeerbaarheid van onze hersenen.

Wil je meer weten? Neem contact met ons op.

Behaal jouw doelen.

Inspiratie en zingeving

Van rolmodellen en industry leaders

Kennis en inzichten

Direct toepasbaar in de praktijk

Nieuwe vaardigheden

Voor mensen en organisatie

Maak impact

Op mens, organisatie en maatschappij

MasterFundamentals, vertrouwd door klanten en gebruikers van o.a.

MasterFundamentals

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief met tips, nieuws, artikelen en meer.

Door je aan te melden geef je toestemming dat we je gegevens gebruiken om je toegang te geven. Zie ons Privacybeleid

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief met tips, nieuws, artikelen en meer.

Door je aan te melden geef je toestemming dat we je gegevens gebruiken om je toegang te geven. Zie ons Privacybeleid